Takaisin

Olin itse elämäntaito- ja ajanhallinta-
oppaiden himolukija ja kaipasin
pettämätöntä organisointia elämääni,
kunnes onnellisen johdatuksen kautta
ostin itselleni Debi Stackin kirjan
Martha to the Max - Balanced Living for
Perfectionists
. Kirja käsittelee
perfektionismia ja elämänhallintaa
kristillisestä näkökulmasta, ja iskee
suoraan asian ytimeen, sen syvimpään
hermoon. Aika ajoin lataan akkujani
tästä kirjasta edelleen.

Itsestään Debi Stack käyttää termiä
"recovering perfectionist", eli hän
totisesti osaa kertoa aiheesta
kokemuksen syvällä rintaäänellä. Juuri
siksi hän osuukin sekä asian että
huumorin ytimeen. Lukija nauraa
itselleen Stackin loistavan tyylin
ansiosta.

Kirjan kahdeksas luku sisältää
todellisen helmen. Stack listaa viisi
perfektionisteille tyypillistä harhaluuloa
ja viisi totuutta, jotka jokaisen pitäisi
omaksua näiden harhaluulojen eli
valheiden tilalle.

Ote kirjasta s.92-94, julkaisija: Moody
Press, Chicago.2000. Suomennos
Kutrin. Voit tilata kirjan esim. täältä.
Voit myös vierailla Debin perustamilla MaxedOut-sivuilla.
eille maksimi-Martoille nämä valheet ovat yhtä tuttuja kuin salasanat kämmenmikroille. On tullut kuitenkin aika kyseenalaistaa motiivit näiden väärien viestien takana. Onko taka-ajatuksena vetää meitä lähemmäs Jumalaa? Antaa rakkauden ympäröidä meidät? Täyttää elämämme tarkoituksella ja ilolla? Ei tosiaankaan. Tarkoitus näiden valheiden takana on pitää meidät siteissä - kahlittuna stressiin, unettomuuteen, epävarmuuteen, huoleen ja jopa masennukseen. Eläminen näiden valheiden pohjalta saa meidät tavoittelemaan mahdotonta ja uhraamaan terveytemme, ihmissuhteemme ja lopulta uskommekin. Päädymme kauemmas Jumalasta, rämpimään epäilyksissä, täynnä ahdistusta ja vailla tarkoitusta.
    Kun väsymme siihen, miten nämä valheet verottavat elämäämme, on olemassa ulospääsy. Salainen ase vapauttamiseemme on totuuden puhdistava supervoima! Monet ihmiset, jopa sellaiset, jotka pilkkaavat Raamattua, lainaavat helposti Jeesuksen sanoja "Totuus tekee teidät vapaiksi". Niitä edeltävät sanat jätetään usein pois: "Jos pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita." Meidän täytyy ajatella totuutta, pitäytyä siinä, puolustaa sitä ja kulkea siinä eteenpäin! Seuraavan kerran kun yksi noista valheista nousee pintaan, murskataan se vastaavalla totuudella!

Valheet: Totuudet:
Jos yrittäisimme enemmän, voisimme saada kaiken elämässämme hallintaamme. Silloin elämä olisi täydellistä ja me olisimme onnellisia. Täydellisyys on illuusio.
Kaikki sisäiset käskymme (nämä minun pitäisi, minun tarvitsisi, minun täytyisi -viestit mielessämme) ovat totta. Jos pystyisimme toteuttamaan ne, paineet ja stressi häviäisivät. Totuus vapauttaa meidät; valhe pitää kahleissa.
Jumalan rakkaus meitä kohtaan vaihtelee riippuen suorituksistamme. Jumalan rakkaus meitä kohtaan perustuu Hänen olemukseensa, ei meidän suorituksiimme.
Meidän tulisi aina ja joka tilanteessa käyttää kaikkia kykyjämme parhaaseen mahdolliseen suoritukseen, vaikka se sitten vahingoittaisi meitä itseämme tai jotakuta toista. Eikö Kristuskin sentään kärsinyt meidän puolestamme? Kykymme ovat lahjoja Jumalalta, ja niitä tulee käyttää terveiden rajojen puitteissa.
Kaikki on yhtä tärkeää ja kiireellistä. Vain yksi asia on tarpeellinen.